Користь і шкода кави

25 Жовтня 2021

Тонізуючий ефект кави відомий давно. Але протягом всієї історії він вважався одного разу предметом задоволення, а іншим разом - забороненим отрутою. Що ближче до реальності?

Користь напою

Крім смаку і аромату, які цінуються гурманами, кава відоме своїми стимулюючими властивостями.

Позитивний вплив:

  1. Регулярне вживання прискорює обмін речовин і спалювання жирів, завдяки чому можна схуднути.
  2. Кофеїн стимулює кровообіг і насичує організм киснем.
  3. В результаті вживання поліпшується робота мозку, підвищується ефективність мислення і зменшується час концентрації. Також знижується фізична і розумова втома і поліпшується настрій.
  4. Завдяки судинорозширювальну властивостями напою нівелюються головні болі при мігрені. Дрібні зерна є джерелом антиоксидантів і вітамінів необхідних для правильного функціонування нервової системи.
  5. Багато досліджень підтвердили мінімізацію ризику різних типів раку і діабету 2 типу, а також запобігання розвитку хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Перераховані якості вже мотивують регулярність споживання.

Шкідливі властивості

П'ять або більше чашок на день можуть призвести до небажаних наслідків:

  • сечогінну дію знижує рівень кальцію в крові, що може призвести до остеопорозу;
  • підвищене вироблення шлункової кислоти одна з причин гастриту;
  • надмірне вживання може викликати прискорене серцебиття, що може вплинути на настрій;
  • невелике підвищення артеріального тиску після випитої чашки іноді лякає гурмана;
  • додавання в напій цукру провокує бажання з'їсти трохи солодкого, що призводить до збільшення ваги.

Сприятливий вплив кави вражає і вселяє надію. Однак до нього, як і до будь-якого «стимулятора», потрібно підходити обережно, тому що, в великих кількостях може проявитися негативний вплив.

Вернутися до переліку публікацій