Дослідження кави
Дослідження показують, що кава може змінити нашу чутливість до солодкого смаку. Вчені заявили, що це відкриття можна використовувати, щоб вплинути на те, як регулювати цукор та підсолоджувачі як харчові добавки.
156 піддослідних були тестовані на запах і смак до і після вживання кави. Вчені не зафіксували змін у нюховому тесті, але виявили, що споживання кави впливає на почуття смаку.
«Тестування відбувалося після випитої чашки. Випробувані стали більш чутливими до солодкого смаку і менш чутливими до гіркого» – сказав професор Фьєльдстад з Орхуського університету, який брав участь у дослідженні.
Щоб унеможливити те, що кофеїн може бути визначальним фактором, експеримент був проведений без нього. Результат залишився тим самим.
Що слідує з результату
«Якщо кавова закуска є шматком темного шоколаду, смак може стати м'якшим» – зазначає Ф'єльдстад. Він додає, що гіркота шоколаду стане менш помітною, а насолода проявиться явніше.
За словами професора, результати можуть допомогти краще зрозуміти, як працюють смакові рецептори. Покращені знання потенційно можуть бути використані для зниження вмісту цукру і, отже, калорій у їжі, що буде корисно для багатьох груп, включаючи людей із надмірною вагою та діабетиків.