Чому деякі люди п'ють багато кави
Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі PLoS Genetics, генетичні фактори можуть пояснити, чому деякі люди п'ють багато кави.
До отриманих висновків австралійські вчені дійшли після дослідження геномів 43 000 людей. Варіанти двох фрагментів ДНК пов'язані з вищим щоденним споживанням напоїв та продуктів з кофеїном.
Одна з цих ділянок ДНК розташована поруч із геном CYP1A2, який кодує білок цитохром 450, який відповідає за метаболізм кофеїну в організмі. Другий фрагмент знаходиться поруч із геном AHR, що контролює активність CYP1A2. Виявлені фрагменти дезоксирибонуклеїнової кислоти регулюють активність обох генів.
Результати
Дослідники підкреслюють, що споживання кофеїну пов'язане з різними фізіологічними ефектами та впливом на здоров'я (як шкідливими, так і корисними). Отримані знання про генетичні детермінанти споживання речовини можуть допомогти всебічному планомірному вивченню її впливу на здоров'я людини. Результати відноситься і до інших сполук, включаючи канцерогенні токсини або ліки, метаболізм яких регулюється позначеними двома генами.
ДНК та кофеїн
Кофеїн – найпопулярніша психоактивна речовина у світі. У близько 90 відсотків дорослих регулярно вживають напій. При цьому люди сильно різняться за рівнем споживання напою.
Виявилося, що люди з двома копіями певного варіанта фрагмента ДНК поряд з AHR споживали приблизно на 44 мг кофеїну на день більше, ніж гурмани, у яких цей варіант був відсутній. Дослідники припускають, що генетичні варіанти, виявлені у любителів кофеїну, ймовірно, покращують метаболізм цієї сполуки в їхньому організмі.