Тонізуючий ефект кави відомий давно. Але протягом всієї історії він вважався одного разу предметом задоволення, а іншим разом - забороненим отрутою. Що ближче до реальності?
Користь напою
Крім смаку і аромату, які цінуються гурманами, кава відоме своїми стимулюючими властивостями.
Позитивний вплив:
- Регулярне вживання прискорює обмін речовин і спалювання жирів, завдяки чому можна схуднути.
- Кофеїн стимулює кровообіг і насичує організм киснем.
- В результаті вживання поліпшується робота мозку, підвищується ефективність мислення і зменшується час концентрації. Також знижується фізична і розумова втома і поліпшується настрій.
- Завдяки судинорозширювальну властивостями напою нівелюються головні болі при мігрені. Дрібні зерна є джерелом антиоксидантів і вітамінів необхідних для правильного функціонування нервової системи.
- Багато досліджень підтвердили мінімізацію ризику різних типів раку і діабету 2 типу, а також запобігання розвитку хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Перераховані якості вже мотивують регулярність споживання.
Шкідливі властивості
П'ять або більше чашок на день можуть призвести до небажаних наслідків:
- сечогінну дію знижує рівень кальцію в крові, що може призвести до остеопорозу;
- підвищене вироблення шлункової кислоти одна з причин гастриту;
- надмірне вживання може викликати прискорене серцебиття, що може вплинути на настрій;
- невелике підвищення артеріального тиску після випитої чашки іноді лякає гурмана;
- додавання в напій цукру провокує бажання з'їсти трохи солодкого, що призводить до збільшення ваги.
Сприятливий вплив кави вражає і вселяє надію. Однак до нього, як і до будь-якого «стимулятора», потрібно підходити обережно, тому що, в великих кількостях може проявитися негативний вплив.