Три чашки кави щодня зменшують ризик інфаркту
Протягом багатьох років точаться дискусії щодо безпеки вживання кави в контексті серцево-судинних захворювань (інфаркт, серцевий напад, ішемічна хвороба серця тощо). Аналіз результатів, що проводилися протягом 15 років, показав, що помірне споживання кави (1-3 чашки на день) знижує ризик виникнення інфаркту на 22% порівняно з людьми, які не вживають напій.
За словами дослідників, вживання такої кількості кофеїну корисне для роботи серцево-судинної системи та мінімізує можливість серцевого нападу. Завжди кардіологи зазвичай радять пацієнтам обмежити вживання кави, стверджуючи, що вона підвищує кров'яний тиск та прискорює серцевий ритм, змушуючи серце вимагати більше кисню для нормальної роботи. Але останні дослідження в цій галузі із застосуванням сучасної апаратури спростували цю думку.
Дослідження впливу кави
В результаті експерименту було обстежено майже півмільйона дорослих, які не страждали на кардіологічні проблеми. Досліджувані були поділені на групи. У першій були люди, які не вживають кави. Учасники другої групи регулярно випивали по три чашки напою на день. І в третій групі зібралися гурмани, які воліють весь день проводити з кавою.
Періодично у добровольців брали зразки крові, а кровообіг у судинах досліджувався за допомогою Доплера. Експеримент довів, що споживання кофеїну не лише знижує ризик інфарктного стану, а й зменшує ймовірність прояву інших серцево-судинних захворювань на 18%.
Для чистоти експерименту робилася поправка на вік учасників їх антропометричні дані, вплив шкідливих звичок та харчові уподобання. Сприятливий ефект у другій групі довів необхідність вживання кави як профілактичного серцевого засобу.